Referat fra medlemsmøtet 8. november

Onsdag 8. november arrangerte Indre Østfold avdeling av Landsforbundet for offentlige pensjonister (LOP) nok et vellykket møte. Over 50 kom for å høre på dagens hovedtema, nettsikkerhet, og vi hadde hyret inn Eivind Reiner-Holm fra NorSIS  (Norsk senter for datasikring) til å informere oss. Det er en utfordring i dag at det er så godt som umulig å klare hverdagen uten å bruke nettet, men derfor må vi være våkne på farene det kan medføre.

Foredraget skremte oss ikke, men skulle gjøre oss tryggere på å bruke nettet riktig. Først ble vi vist litt statistikk som fortalte at mange nordmenn har opplevd å ble svindlet på nett eller at bankID er blitt misbrukt. Så fikk vi mange råd om hvordan vi skulle unngå dette.

Det viktigste er å ha en sunn skepsis, for de fleste svindeltilfellene kommer av sårbarhet i det menneskelige. Vi tar sjanser som å trykker på lenker vi ikke sjekker eller deler bankID med andre. Dette gjelder ikke minst eldre eller folk som er usikre med teknologien og får hjelp av barnebarn eller naboen til å utføre handlinger for seg. Vi stoler på hverandre, på ektefelle, barn, venn. Foredragsholderen understreket at bankID aldri skulle opplyses til andre. Og der er ikke lurt å legge bankbrikken i skuffen med passordet festet til!

En stadig mer utbredt metode er det som kalles sosial manipulering. Vi får telefon fra noen som virker troverdig, banken, politiet, offentlige institusjoner. Aldri gi fra deg opplysninger! Med kunstig intelligens kan du også få telefon fra noen som utgir seg for å være for eksempel datteren din, som har mistet telefonen sin eller krasja med bilen og må få tilsendt penger umiddelbart. Bare svindel, legg på, ring tilbake på det egentlige nummeret og sjekk!

Vi ble prentet inn fire varselsignaler: Fristelse (Du har vunnet ny Ipad), frykt (Vi har kompromitterende bilde av deg), tillit (Vi skal hjelpe deg) og hastverk (Bestill nå!, Tilbudet er bare i dag!) Vi må gjennomskue dette, og som sagt, det er viktig med sunn skrepsis.

NorSIS gir ikke bare veiledning. De kan også gi hjelp til de som har blitt krenket, for eksempel via nettsiden Slettmeg.no.

Etter en god pause fikk vi besøk av tre bibliotekarer. Interessant var det at Arild fra Mysen bibliotek kunne fortsett der NorSIS slapp. På biblioteket kan du også få datahjelp av ulik slag, det er bare å oppsøke dem, gjerne med Ipaden eller telefonen, så kan du få hjelp der og da eller få time senere. Ett av flere fantastiske tilbud fra bibliotekene våre. Andre tilbud er forfatterbesøk, sitt og lytt, aktiviteter for barn og til og med sykurs. Hent folder på ditt nærmeste bibliotek, og husk at du er velkommen på arrangementer uansatt hvilket bibliotek det foregår på. Men selvsagt hadde bibliotekarene med seg anbefalte bøker også, velegnet til lesestunder i høstkvelder. Camilla og Karin, som til daglig jobber på biblioteket i Askim, viste fram bøker de trodde også vi ville  ha glede av.

Til slutt orienterte leder om Flex-tilbudet i distriktet, et tilbud som har vært for lite kjent. Kommunen skal lage en enkel brosjyre som blir lagt ut på innbyggertorgene. Mer informasjon får du på Østfold Kollektivtrafikk.

Vi ønsker velkommen til julelunsj og til flere møter etter jul.

Åshild Tangen

alt

Eivind Reiner-Holm holdt foredrag om nettsikkerhet

alt

alt

Leder overrekker takk

alt

Camilla, Arild og Karin har presentert bøker og orientert om andre tilbud fra biblioteket.

@