Spennede møte med Mona Levin

Mysen Metodistkirke var fylt til randen da den kjente forfatteren og kulturanmelderen Mona Levin holdt foredraget om sin mors historie for lokalavdelingen av Landsforeningen for offentlige pensjonister (L.O.P.).

Askim Veterankorps hadde holdt en fin liten konsert før matpausen, og Mona Levin hadde, på tross av bilkø, kjørt helt fra Sandefjord og var klar fem minutter på overtid. Hun fikk loshjelp av Nils Skogstad gjennom Mysenbyen. I salen satt ikke bare L.O.P.s medlemmer, men også mange andre interesserte som var invitert til å komme.

alt

Historien om hvordan familien Levin i november 1942, med loshjelp av faren til Nils, Iver Skogstad i Rødenes, nådde fram over skogen til Sverige er godt kjent. Men det er noe helt annet å høre den fra en som var med. Mona Levin var 3 år da det skjedde, mens hennes mor, Solveig Levin, født Bernstein, nå blir 102 år i romjulen! Faren til Mona, den kjente musikeren, komponisten og professor ved Musikkhøyskolen, Robert Levin var allerede i Sverige, og kjernefamilien ble gjenforent der og ble der gjennom resten av krigen.

Mona Levin tegnet et bilde av jødenes historie i Norge og nazistenes forsøk på å utrydde norske jøder. Svært mange av Monas familie ble deportert med skipet «Donau» fra Oslo til utryddelsesleiren Auschwitz og kom aldri tilbake. I boken «Mors historie» tegner Mona et bilde av hele familiehistorien her i Norge, og boken er blitt svært populær. Mona har vært avhengig av sin mors evne til å fortelle, og   mange vil også ha sett NRKs program med Mona Levin, «Hvem tror du at du er?» Det er mye sorg knyttet til fortellingen og tapet av dem som ble borte. Mona har kjent plikten til å fortelle historien videre, og har gjort dette i mer enn 35 år.  L.O.P. er takknemlig for å ha fått dele historien.

Ref. Erik Hageler

alt

@