Førjulstur til Hvaler

13. desember dro 35 deltakere på førjulstur til Hvaler. Værgudene var med oss og sommerparadiset viste seg fra sin beste side også i desember. Turleder Kjellaug Johansen hadde lagt opp til et variert program med kunsthåndverk, julehandel,besøk i Nasjonalparksenteret og god julemat

Første stopp var "Føinum Kunstglass og Keramikk" i Kunstvegen på Hauge, Vesterøy. Der Åse og Oluf Føinum har verksteder og galleri.

Oluf arbeider med varmeformet kunstglass, foto og akvareller. Han har også stått for større utsmykninger bl.a. av Oseberg Sør plattformen. Hans fargebruk er inspirert av opphold i Afrika.

Åse er keramiker, og mest kjent for sine ting i steingods. Hun har også utført større utsmykningsarbeider bl.a. i Fylkeshuset i Steinkjer og i Sykehuset Namsos med utsmykning i keramikk over 6. etg. Åse ga oss en interessant innføring i ders arbeid og bedriftens historie. Mange benyttet anledningen til å kjøpe med seg flotte kunstgjenstander herfra.

Kredittkortene gikk også varme hos Reidun på låven med klær, juleting og mange gaveideer.

Neste stopp var Skjærhalden der vi fikk god mottakelse i Nasjonalparksenteret i det gamle Kornmagasinet.Ytre Hvaler Nasjonalpark ble opprettet i 2009. Den er Norges eneste maritime nasjonalpark med verneverdig kystlandskap, fauna og flora med mange truede plantearter. Vi så en meget god  film om livet over og under vann med imponerende koraller. Mange var nok ikke klar over hvilke flotte korallrev vi har i nærområdet. Tislerrevet er faktisk verdens største innenskjærs korallrev. 

Senteret inneholdt også en tankevekkende utstilling om forsøpling av skjærgården. Her er skjelettet av kvitnosen som ble funnet på en strand i Skjeberg i 2014. Den døde av forurensninger i havet og hadde plast i magesekken.

Middagen ble inntatt på restauranten "Første reis" idyllisk beliggende ved bryggekanten. Inne var det uformell og hyggelig atmosfære og god service. Ute var det rosa himmel. Vi fikk servert tradisjonell juletallerken og til dessert rørte multer med is og eggelikør. Den desserten fikk nok terningkast 6.

Bygningen har en lang historie. Den var opprinnelig sildesalteri og har også huset ishus, lager og butikk.

Takk til Kjellaug som nok en gang hadde lagt opp til en innhodlsrik og trivelig tur!

altalt alt alt alt