På oppdagelsesferd i eget fylke

Årets Juletur gikk til Indre Østfold. 26 deltakere besøkte ærverdige Spydeberg gamle prestegård og vakre Hobøl kirke.

Vi avsluttet med et velsmakende måltid på Smaalenenes hotell

 

Vi startet fra Sarpsborg i tåke og regn. Værgudene var ikke på vår side, men det var også det eneste minuset ved turen.

På Spydeberg gamle prestegård ble vi mottatt av Astrid Hermstad. Entusiastisk fortalte hun oss stedets historie. Det var en interessert forsamling som lyttet til hennes solide historiske kunnskaper, ispedd anekdoter og humoristiske bemerkninger.

Prestegården er klassifisert som rikshistorisk sted av nasjonal verdi. Den har spilt en viktig rolle i Norges historie.

Jacob Nicolai Wilse ble sogneprest i Spydeberg i 1768. Som et ekte barn av opplysningstiden anla han en formalhage etter europeisk standard. Han drev også fiskeoppdrett, hadde værstasjon og var en banebryter for meterologien og var forfatter av topografiske skrifter. Wilse var også en ivrig tilhenger av norsk uavhengighet. Han døde i 1801.

Hagen er nå rekonstruert og ble innviet i 2014. Dessverre innbød ikke været til å utforske Hagen nærmere.

I august 1814 skulle prestegården komme i begivenhetenes sentrum. Under krigen med Sverige etablerte Christian Frederik sitt hovedkvarter i begynnelsen av august. De norske troppene lå da ved Askim og Spydeberg. Fredstilbudet fra Karl Johan førte til dramatiske forhandlinger som endte med at Christian Frederik aksepterte og la grunnlaget for Mossekonvensjonen.

Vår ferd gikk videre til Hobøl kirke, et sted som var upløyd mark for de fleste av oss. Også her ble vi møtt av en entusiastisk og kunnskapsrik guide, kirkeverge Jens Henrik Skjeldrup.

Hobøl kirke er en vakker steinkirke i romansk stil fra 1195. Den er en av Norges best bevarte middelalderkirker med interiør fra ulike tidsepoker. Døpefonten er fra Middelalderen, prekestol og altertavle fra 1600-tallet.

Turen ble avsluttet med middag på Smaalenene hotell i Askim der vi fikk servert utsøkt kalvefilet. Synd at bare 26 medlemmer hadde anledning til å bli med på denne innholdsrike utflukten.

Takk til Kjellaug  Nygård Johansen for god planlegging og gjennomføring av turen.

alt

alt

alt

alt

@