Tur til Indre Østfold 14. mai 2024

"Østfold ille bra". Nå er vi eget fylke igjen, og det måtte feires med tur til Indre Østfold. 14. mai I strålende vær startet 26 deltakere med buss fra Sarpsborg.

Første stopp var Ørje. I Bakergården Cafe fikk vi servert gode rundstykker og kaffe. Billedkunstneren Jan Baker hadde utstilling i lokalene "Baker på Bakern".

Etter litt vandring i den hyggelige Slusebyen sto Haldenvassdragets Kanalmuseum for tur, beliggende i fabrikkhallen til det gamle tresliperiet. Her er kanalbyggingen og fløterhistorien levendegjort med  bilder og gjenstander. Vi treffer Engebret Soot, sagbrukseiere, tømmerhuggere, fløtere og livet i tømmerkoia.

Naturen og biologien i Haldenvassdraget har også fått sin plass med rikt artsmangfold. Et akvarium viser de såkalte istidsinnvandrerne og skogens dyr titter fram.

Ute fikk vi beskrivelse og demonstrasjon av slusingen som manøvreres med håndkraft.
Ved Dampskipskaia lå D/S Engebret Soot, bygget i 1862 på Nylands Mek. Verksted, bestilt av Engebret Soot og Saugbrugsforeningen. Den har hatt en broket historie, vært lystfartøy, kondemnert under 2. verdenskrig, vært på Teknisk Museum. En gruppe entusiaster fra Ørje fikk den restaurert på 1990-tallet. Den eies i dag av Stiftelsen D/S Engebret Soot, og brukes mest i Chartertrafikk.
Vi var så heldige å få særdeles dyktig guide, hun var også maskinist på båten og opplært av sin morfar.

Neste stopp var Strømsfoss handel, spesialbutikk for kaffe, te, bokhandel og markedsklær. De fleste nøt en kopp kaffe med is/kake i tunet.
Turens siste stopp var Halden der Kokkekollektivet serverte en utmerket 2-retters middag.

Takk til Berit og Tone for et fint opplegg og til dyktig sjåfør fra Juel Johansens bilruter.

alt

alt

alt

alt

alt

 

@