Høsttur til Snertingdal ysteri og Seegård kirke 6. september

Vi møttes på Gjøvik Skysstasjon. Kl. 10.30 var vi på plass i Påls Turbuss med Einar ved rattet, og ble ønsket velkommen av vår leder Kjell Mellemberg. Dagen var lys og været behagelig. Vi hadde mye å se og snakke om på ferden til Snertingdal.

Snertingdal Ysteri – fra 1919 til i dag

Vi kom til en bygning, vel 100 år gammel, med lange tradisjoner som snertingdølenes ysteri. Virksomheten ble nedlagt i 1973 da driften ble flyttet til Gjøvik.

Denne særegne eiendommen var det at Torill Sogn Haug fikk i arv i år 2011. Og som hun, sammen med mann og andre ildsjeler har pusset opp og innredet til igjen å bli et velgående ysteri, med produksjon og salg av særegne oster.

På tunet ble vi mottatt av en for oss ganske kjent lokal politiker Ketil Kjenseth, med forkle på. Vi fikk tatt sete i det gamle laboratoriet, på gamle stoler fra Dokka, og der fordums osteformer var hengt opp som taklamper. Her fikk vi servert Ostepai med godt brød og økologisk smør, kaffe og deilig ostekake. Kjenseth var kelner, samtidig som han kåserte fra historien, om nåværende eierskap, produksjon og salg:

- Bedriften eies av Torill Sogn Haug som er «sjefsyster», Ketil Kjenseth som er «pratmaker» og Knut Torgeir Blystad som er melkebonde og -leverandør.

Mange ostetyper fikk vi å smake. I mesterskap i Oslo i fjor ble det gullmedalje å få for Blåmuggosten Godbiten og Blå Viking. Ostene kommer ut til stadig flere butikkhyller.

I produksjonslokalene i underetasjen styrer «sjefsyster» Torill med sine medarbeidere, godt helsemesssig beskyttet bak glassvegger. 9 forskjellige typer ost lager de her. Visse sorter ligger til modning i lange hyller. Vi gjester kunne benytte anledningen til å gå i den lille butikken og kjøpe med oss av godbitene. Og vi ble ønsket velkomne igjen.

 

Seegård kirke – et praktbygg av nyere dato

Vi blir møtt av sokneprest Berit Rinde og leder av menighetsrådet Kjell Skundberg. Presten ønsker oss velkommen til et vakkert og praktisk kirkebygg. Skundberg er snertingdølen som har den historiske kunnskapen om kirken og bygda: Han var kirketjener i den gamle korskirken som brant i 1994. Og han var aktivt med i gjenoppbyggingen av den vi nå sitter i. Den har form som et «symmetrisk langskip» med korsformede tresøyler. Lyst og luftig, høyt under taket. Håkon Gullvågs maleri «Lyset» møter oss, med Kristus som strekker armer mot oss. Inventar og utsmykninger har sine særegenheter.

Her er det romslig, med kirketorg, med sakristi, menighetssal, kirkestue. For minnesamvær er det også rom ved kirken.  

Presten er stolt av å kunne vise oss hva deres kirke besitter av Borgny Svalastogs flotte kirketekstiler, fullt utstyr av presteklær i liturgiske farger, i ullstoff med gull og broderier.

Orgelet som vår omviser Skundberg kan traktere for oss, er instrument fra egen orgelfabrikk i Snertingdal, som nå er historie. Et prektig konsertpiano hører også til inventaret som gir klang i domen.  

Snertingdølene har grunn til å være stolte av kjærkja si. Besøket her, og omvisningen, har gitt oss gjester gode opplevelser på vår høsttur. Leder Kjell takker for oss, med blomster.     

 

 

Dagny Liaklev,                                        

sekretær

@