Referat fra julemøte 5. desember på Viken Folkehøyskole

På denne «milde» adventsdagen møtte vi, 25 personer, opp til julebord og til møte med ordfører og kåsør Torvild Sveen. Lise Sandberg stemte opp til samsang med Glade jul. Vår leder Kjell Mellemberg ønsket velkommen. Han tok fram historier om Gamle dagers juleforberedelser. Om hvordan våre skikker og tradisjoner har oppstått og utviklet seg. Om råd og dåd å ta med seg inn i vår egen adventstid.

Mens tankene går mot jul
Med Julemusikkbingo ble alle engasjert, med kort på bordet og vinnersjanser. Lise Sandberg hadde for dagen ekstra musikkfølge med Per Furseth som spilte på elektrisk kontrabass.

 

Utlodning gikk for seg. Før vi gikk til dekket langbord. Med ribbe, pølser, kjøttkaker og tilbehør på våre tallerkener. Riskrem og kaffe tok vi med til salongavdelingen. For da var vår kåsør Torvild Sveen kommet til huse. Fra sin travle dag som nylig valgt ordfører så han seg tid til å møte hos oss med glade historier.

 

 

Bygdefolkets møte med virkeligheten var hva Torvild Sveen hadde valgt som overskrift på sitt kåseri. Han åpnet med sitt eget Hyldningsdikt til Biri. – Vi har sett, sier han…. Og mye har han sett, skrevet ned og lagret i sin hukommelse. Ikke bare fra Biri. Han streifer i sitt kåseri viden om i Oppland, fra Kolbu til Kvam, fra Gran til Lom og Lesja, og øser av sitt iboende lager av artige historier og hendelser.

Og han oppfordrer hver især av oss til å skrive ned og samle. – Skriv ned ei historie som dekk kjem ihaug! sier han. Det kan bli ei fantastisk minnebok! Selv har han samlet stoff til 728 sider Biri-historier. Vi takker hjertelig for at han tok av sin travle dag for å komme til oss.

 

Vi lyttet til juletoner av våre musikanter Lise og Per. Og sang med etter evne og minne.

Vi reiste oss og sang oss sammen om at Deilig er jorden. Med ønsker om en God Jul.

 

Dagny Liaklev, sekretær