Fra vår tur til Færøyene 2015

26. mai 2015 reiste 31 spente deltakere på en 5 dagers tur til det sagnomsuste øyriket Færøyene. Føroyar på færøysk.  Med fly fra Gardermoen via København til Torshavn Vágar Lufthavn som ligger på øya Vágar. Buss videre til hovedstaden Torshavn hvor vi bodde i 4 netter på hotell Torshavn, sentralt i byen. Torshavn ligger på den største øya Streymoy.

Færøyene består av 18 øyer, med et innbyggertall på ca. 48 000. Fisk og sauehold er to viktige inntektskilder.  Får har gitt navnet til Færøyene.

Vi fikk rikelig anledning til å oppleve øygruppen sammen med en kunnskapsrik og fortellerglad guide. Vi fikk se vikingbosettingene i Leirvik og Christianskirken i Klaksvik som var vel verd et besøk.

Landets mest storslåtte fortidsminne, St. Magnus katedralen i Kyrkjebø (Kirkjubøur) fra 1300 tallet. Gamle, lave hus for folk og fe bygget av rullestein i Husvik.

Opplevelsene og inntrykkene var mange, men det som kanskje gjorde størst inntrykk var naturen.  Stupbratte fjell i nord. Grønne gresskledde daler og åser.

Forskjellige saueraser i flere farger med nyfødte lam som beita over hele øyriket.

Åpne og gjestfrie folk som bodde i små viker langs kysten hvor bosetningen besto av en 20 – 30 hus. Mange av husene var fritidsboliger i dag. En dame inviterte hele reisefølge inn på kaffe og færøysk goro i sin lille stue.

Vi besøkte Nordens Hus som formidler nordisk kultur til Færøyene og færøysk kultur til Norden.  Et samarbeidsprosjekt av alle nordiske land.  Vi fikk med oss en byvandring på Tinganes i Torshavn, den gamle bydelen nær havna, med trange gater og små idylliske hus. Språket var greit å lese, men vanskelig å forstå.  At vi kunne snakke vårt eget språk var overraskende.

I det hele en vellykket, lærerik og interessant tur.

Ref. Ida Boldermo

alt

1.jpg
@