Høsttur til Sunndalen – 14. september 2023

I fint vær og behagelig temperatur, dro 16 opplagte pensjonister på høsttur til Sunndal. Med busseier Arnfinn Rønning som sjåfør, hadde vi en relativt lang tur gjennom Gjemnes kommune, der turen gikk langs Sunndalfjorden og til Eidsøra. Her fikk vi god informasjon av vår guide, som for anledninger var vår leder Karen Flatø.
Her dro vikingene skipa sine over Tiltereidet mellom Romsdal og Nordmøre for 1000 år sida, som en «snarvei».

Turen fortsatte langs fjorden til vi kom til Øksendal, der vi dro oppover dalen til Phillipshaugen – sveitservillaen som «lakselorden»  Etelbert Lort – Phillips  satte opp i 1901. Vi fikk se oss omkring og fikk servert kaffe og vafler. Karen Flatø fortalte litt om stedet.

Turen gikk langs dalen ned til Øksendalsøra, der vi så på den gamle bebyggelsen.

Fra Øksendal tok vi beinveien gjennom tunell til Sunndalsøra. Hadde vi kommet 30 år tidligere, måtte vi forsert smale og svingete grusveier opp til toppen før turen ville gått ned på samme måte til Sunndalsøra. På Sunndalsøra stoppa vi på museet – Leikvin – som var ei husklynge satt opp på 1800 -tallet og kjøpt på siste del av 1800- tallet av Lady Arbuthnott - engelsk overklassefrue.  Her blei vi tatt imot og guidet av museumslederen Jarle Stavik, som kunne sin lekse på rams, men som også hadde formidlerevnen til gangs!

Her var det mye å oppleve og vi følte vi etter dette kjente Lady’en svært godt. Teaterkrefter i Sunndal har de siste 30 år spilt musikalen «Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy», som Jarle Stavik anbefalte på det sterkeste. «Et fyrverkeri av en musikal!» etter hans meining. Flere av oss hadde sett oppsetningen, og var enige!

Turen fortsatte langs Ålvundfjorden, og den splitter nye veitraséen fram mot Tingvoll. Der tok vi inn hos Tingvoll Fjordhotell, som serverte framragende kyllinggryte og bringebærmoussé til dessert, som avslutning på en trivelig tur. Styret og spesielt leder Karen Flatø har grunn til å være fornøyd med opplegg og gjennomføring av turen!

Referent: Tor Larsen

 

alt

 

alt

 

alt

@