Julemøte 2023 LOP Kristiansund «Bilgrimstur»

LOP (Landsforbundet for Offentlige Pensjonister) hadde sitt julemøte torsdag 7. desember på Barmanhaugen Seniorsenter.

Leder Karen Flatø kunne ønske 26 medlemmer og gjester velkommen til årets siste møte. Hun tente et adventlys og leste et kort vers. Med kantor Julija Bujanovaite – Sokol fra Frei kirke ved pianoet, sang vi «Den gamle sang» - en julesang vårt tidligere medlem Hedvig Wist, hadde skrevet på 1970 -tallet. Hun var et fast innslag med dikt, fortellinger og sangtekster på julemøtene og var nok sakna av mange.

Karen Flatø og Margreth Karlsvik hadde i sommer kjørt Vestlandet opp til Kr.sund - av og til langt utafor  hovedveiene. Karlsvik var sjåfør og meinte de nok kjørte 100 – 110 mil på turen. Målet var å finne fram til så mange pilegrimssteder som mulig langs kysten og samle stempler i pilegrimspasset.

Turen starta fra Stavanger, der de opplevde noen store regnskyll. Men resten av turen hadde de bare fint vær.  En del av stedene lå heller langt utafor allfarvei, så det blei mang en tur på smale, svingete veier av dårlig kvalitet – som de ofte også måtte kjøre tilbake! Overnattingstedene var ofte av enkleste sort, det passet jo godt i og med at det var en slags pilegrimstur. Et sted hadde de bestilt og betalt for opphold, men Avaldsnes hotell viste seg å være  stengt for oppussing! Etter en del argumentasjon fikk de overnatte aleine på hotellet, mens kvinnelige «malerjenter», sørga for en fin frokost til dem! 

Mye av det de fortalte, kunne vi kjenne igjen fra våre historiebøker i skoletida. Avaldsnes, kjent fra vikingkongene, Moster, som neste år har 1000 års jubileum for innføring av kristenretten, Håkonshaugen i Seim – der Håkon den gode ligger gravlagt.  I Sognefjorden – ytterst på ei øy  i skjærgården, var de innom Kinn kirke, ei vakker kirke både inn- og utvendig. En av de største opplevelsene for dem, var besøket på Selja – øya ved Selje  - «ei hellig øy» -  dit St. Sunniva kom fra England. De viste mange fine bilder fra turen, slik at vi fikk «oppleve» turen både muntlig og billedlig.

 

Etter å ha vært med på «Bilgrimsturen», sang vi et par julesanger. Så kunne vi nyte den gode julematen Ildrid Halseth hadde stelt i stand til oss. Deilige snitter for enhver smak kunne vi nyte sammen med hyggelig prat rundt bordene. Etter smørbrødene spilte Julija et stykke på pianoet. Etterpå blei kaker satt på bordet. I tillegg til kakene hadde vår gamle leder Karl Johansen laget sin nydelige karamellpudding til oss.

3 jubilerende medlemmer fikk blomster: Rolv Sverre Fostervold, 85 år, Karl Johansen og Karen Flatø, 80 år. Lederen takka Ildrid Halseth for nydelig mat og overrakte henne en blomsteroppsats som takk! Hun overrakte også blomster til pianist Julija.  Etter dette blei det flere julesanger. Etter trekninga avslutta vi som vanlig med «Deilig er jorden» og lederen kunne takke for godt frammøte og ønske alle ei god jul!

 

Tor Larsen

sekretær

 

alt

 

@