LOP - Kristiansund på lokal høsttur til Brunsvikens Reperbane 29. sept. 2024.
Inne i den vel 212 m lange reperbanen, sto Johan Brage Siira klar og ønska oss velkommen. Han er sekretær i Museets Venneforening, og fortalte at det er denne foreninga som står som formell eier. Men det er Nordmørsmusea som er driver reperbanen og han kunne litt stolt fortelle at Brunsvikens reperbane er landets eneste som driver på «gamlemåten» og at det lages tau flere ganger i året. Da kommer reipslager Sarah Sjøgreen fra Hardanger Fartøyvernsenter og lager håndlagte hamptau, som de har behov for.
Vi fikk ikke se hvordan Sjøgreen laga tauet, men Johan Brage Siira hadde vært tilstede så mange ganger at han kunne fortelle om arbeidet. Vi kunne være glade for at det ikke foregikk tauarbeide, for maskinene holdt et skrekkelig leven!
Johan Brage Siira tok oss med på det 212 m lange golvet og forklarte hvordan arbeidet blei utført, viste oss maskiner som blei brukt (de eldste fra 1880 åra) og hvordan de blei brukt. Han måtte svare på spørsmål fra mange av våre vitebegjærlige kvinnelige medlemmer om var med, men han var en dyktig formidler og forklarte godt! Leder i turgruppa – Karen Flatø, takka for en svært god formidling og overrakte klippfisk til Siira.
Etter dette samla folk seg i bilene og tok turen gjennom byen og over Sørsundbroa til bydelen Innlandet. Der tok vi inn på byens «klippfiskhotell» - Thonhotellet - som har brukt ei brygge, satt opp i 1910, til sjølve hotellbygget, med to nybygde fløyer med spisesal og møterom. Her er det fin utsikt mot Sørsundet og båttrafikken. Etter at vi hadde funnet fram til våre plasser, ønska kjøkkensjefen velkommen til lunsj – som seg hør og bør – var en klippfiskrett - bacalao. Den smakte fortreffelig og folk var svært fornøyd. Etter maten gikk praten rundt bordene og sekretæren benytta anledningen til å fortelle litt om brygga og området rundt. Her ligger litt av den gamle byen, som dessverre forsvant i slutte av aprildagene 1940, da tyske bombefly la rundt 800 hus i ruiner. Etter dette var det dessert – og turleder Karen Flatø takka for oppmøtet og håpa at alle hadde hatt en fin tur i vår egen by.
Tor Larsen
sekretær