Vårtur til Kvernes Bygdemuseum, Averøy 1. juni 2023

En noe småsur 1. junidag dag satte 21 pensjonister fra LOP Kristiansund seg på turbussen til Arnfinn Rønning. Turen gikk gjennom Atlanterhavstunellen til Averøya. Vi fulgte veien langs Bremsnesfjorden til Kvernes Bygdemuseum. Der sto bestyrer Berit Vorpbukt klar til å ta oss med til museets nyeste attraksjon – skolestua fra Bådalen. Dette er en 113 gammel bygning som huset skolestue i Bådalen, og ble tatt ned og frakta 15 km til museet. Den ble satt opp på dugnad av museets vennegjeng, og åpna offisielt dagen før. LOP pensjonistene var altså første gruppe som fikk se skolen

. Mange av medlemmene var fra bygdene omkring, og kjente igjen rommene som var utstyrt med pulter, bøker, kart, plansjer og ikke minst blekkhus fra 1930 – 1950 årene. Noen av oss var gamle lærere og de starta på mimring med det samme de var kommet innafor dørene. Museumsbestyreren holdt i tillegg en informasjon om skolen og arbeidet med å få etablert den på museet.

 

Etterpå gikk vi tilbake til hovedhuset, der frivillige hadde stått en times tid og steikt vafler og koka kaffe og tevatn. Vaflene gikk ned – dette var noe de hadde gjort før!  Etterpå kunne vi se oss rundt i hovedhuset, og noen var sporty og blei med på besøk i regnværet i et av de andre husa på museet.

Full av gode inntrykk og god mat, dro vi en kort tur bort til den gamle stavkirka, som ser ut som ei vanlig kirke og er blant de yngre stavkirkene i landet.

Etter denne stoppen kjørte vi langs Kvernesfjorden og til starten av Atlanterhavsveien – der de tok imot oss på Bjartmars Favorittkro med nylaga potetball. Vi visste fra tidligere turbesøk at de hadde god mat, men potetballen de serverte var av ypperste kvalitet! I tillegg en deilig dessert.

Vi slappet av med kaffe og te, før vi starta på heimturen. Den gikk over Atlanterhavsveien – (vår egen vei!).

Dermed var det å finne plassen i bussen og nyte turen over den kjente broa, som alle i Norge har sett på TV, der den går i en sving på toppen og nærmest «forsvinner». Vi fikk oppleve smal og svingete vei langs Kvernesfjorden fram til Krifast – fastlandsforbindelsen Kristiansund og Frei som ble ferdig i 1992. Da var vi kommet til kjente omgivelser og kunne nyte en rolig tur tilbake til byen med en dyktig, trivelig og hjelpsom sjåfør ved rattet!

Referent: Tor Larsen

 

alt

alt

 

 

@