På tur til eksotiske laksfors mai 2013

Det er så visst ikke nødvendig å dra langt av gårde for å finne eksotiske steder og opplevelser. For oss 48 LOP-pensjonister, som ble med på Landslaget for offentlige pensjonisters mai-tur til Laksfors kafè, ble det en opplevelse som godt kan kalles eksotisk.

Først og fremst var det mektige Laksforsen i full vårflom, så var det deilig lunsj med laks, kokt og servert på gammeldags vis, selvsagt etterfulgt av riskrem   laget etter bestemors oppskrift, og så til slutt: Omvisning i Laksfors House, mer kjent som Engelsk-villaen. 

Vertskapet på Laksfors hadde dekket flott langbord for oss i loftsstua over selve kaféen. Der ønsket Åse Floa Steinrud velkommen, og Sverre Krutnes fortalte den gamle, men tragiske historien om de 3 søskenene som ble tatt av fossen da de mistet kontrollen over båten de rodde.  Deretter overtok dagens guide, Dagfinn Laksfors, eieren av Laksfors nedre. Laksfors startet som roer i 1954, bare 15 år gammel, og nå, nesten 60 år senere, vikarierer han fremdeles når det er nødvendig!  En flott guide med mye lokalkunnskap både om selve villaen og om fiskere og store lakser!

Med på turen var også Sylvia Lundeng Søttar som var ansatt på Aluminiumsverket og deltok i planleggingen under siste oppussing.

For alle vegfarende på E6 er Engelsk-villaen et velkjent landemerke.. Det var derfor både spennende og interessant  å få se oss rundt i hele huset. Villaen bar preg av fornem hyttestemning, med enkel men komfortabel møblering og vakre tekstiler, godt oppgradert med baderom og moderne kjøkkenutstyr og frysere. Fra peisestuen og ett av soverommene var det en fantastisk nærhet til fossen!

En rikholdig souvenirbutikk ved kaféen ble besøkt av svært mange før vi entret bussen for retur.  Vår utmerkede turleder, Åse, holdt opptelling og rettet en takk til alle, ikke minst til vår flinke og hyggelige sjåfør, Roger Kleiven.

Mosjøen, 20. mai 2013.

Tove Wika

Dokumenter