REFERAT fra MEDLEMSMØTE 13.08.2015 i Dolstad kirke

Temaet var omvisning, orgelhistorie og musikk. Åse Floa Steinrud ønsket velkommen til medlemsmøtet med et dikt og
informasjon om og påmeldingsliste til LOPs tur til Røssvatn 10.september.

Deretter spilte organist Oddvar Lisø  ”Bruremarsj i frå Vefsn”. Det var en stemningsfull og en vakker introduksjon til det nye orgelet.
Deretter overtok kirketjener Ernst Johan Hegdal, som ga oss en engasjert og innholdsrik fortelling om Dolstad kirke fra 1735 fram til i dag.  Han beskrev den gamle kirka med galleri rundt hele rommet, med vinduer, bare halvparten så store som i dag, med gotisk innramming, og med prekestol plassert midt i rommet. Han fortalte også om flere eiere; at kirka ble lagt ut på auksjon, men at den til slutt ble kjøpt av lokalmiljøet.
Rundt 1890-tallet ble det utført en betydelig endring i interiøret i kirka.

Så fikk vi høre om den siste restaureringen: Nytt orgel ”i verdensklasse”,  en lenge tiltrengt restaurering av maleriene i altertavla utført av fylkeskonservator, og en totalrenovering av den eldste lysekrona fra 1700-tallet, utført av Kalle Dolmen. Vannbåren varme i golvene og en utvidet og nyinnredet kjeller med møterom, kjøkken og toaletter ga en helt ny hverdag for de ansatte og et bedre tilbud til kirkefolket, ikke minst ved barnedåp og bryllup.

Deretter ble det en trivelig kaffepause i møterommene i kjelleren der Hegdal serverte  nykokt kaffe, mens vår egen Mary Anne Nordgaard spanderte melkekaker som hun hadde bakt.

Etter kaffen samlet vi oss oppe i kirka igjen.  Randolf Brattlie tok opp en sak fra Eldrerådet i Vefsn om kirkegårdene og fikk tilslutning til vedtak: Ønske om god tilpassning på kirkegårdene.
Kirkevergen tok da opp planer for utvidelse og utnyttelse av kirkegården.  Spørsmål om urner ble også berørt. Han ønsket gjerne innspill og gode idéer til løsninger!
Til avslutning sang vi ”Kirken den er et gammelt hus”.

Mosjøen, 16.9.2015.        Tove Wika, referent.

alt

midt-sept2015.jpg
@