Tur til Helgelandsbasen på Horvnes og Wangbrygga i Bardal

14.juni dro 32 medlemmer i LOP på tur, først til Helgelandsbasen på Horvnes i Sandnessjøen. De utfører basetjenester for oljeselskaper som opererer i Norskehavet.

Vi fikk en flott orientering av Herold Zahl om aktiviteten som foregår der. Det var interessant, og de fleste ble nok imponert over hvor mye forskjellige aktiviteter som er der. Bussen ble guidet rundt på området så vi fikk sett dimensjonene både på lager, verksted, tankanlegg og maskiner, det er imponerende størrelser.

Etter omvisning og orientering på Horvnes, gikk turen videre til Wangbrygga i Bardal. Vår utmerkede bussjåfør, Svein Sæterstad, har mye kunnskap om severdigheter langs ruten som han delte med oss. Det gjorde bussturen enda mer interessant.

alt

Vel framme på Wangbrygga ble vi tatt godt imot av vertskapet. Martin Jøsevold fortalte om den historiske bakgrunnen for Wangbrygga og driften som foregår der i dag. Han kom også inn på Bardals historikk med både humor og litt ironi, hvor de blant annet har tilhørt Nesna og Hemnes kommune til de til slutt er en del av Leirfjord kommune. Bygda har i dag ca.100 innbyggere, og derav 25 prosent som ikke er av norsk opprinnelse. De fleste av dem er arbeidsinnvandrere fra andre land i Europa.

alt

Turid Mæhre Olsen og Åshild Blyseth

Etter orienteringen om Wangbrygga og Bardal var det servering. Det var utrolig mange retter, både varme og kalde, og flere desserter. Fantastisk bra, og tillaget av bare lokale råvarer fra Helgeland. Åshild Blyseth og hennes hjelpere som driver Wangbrygga, sto for den flotte  serveringen.

Wangbrygga er restaurert med nennsom hånd, der det er tatt godt vare det opprinnelige. Etter maten fikk vi en omvisning i andre etasje, som var innholdsrik med flere soverom og mange gamle antikviteter.

Til slutt var det besøk i Bardal kirke, en langkirke fra 1887, pusset opp med stor dugnadsinnsats av bygdefolket. Martin Jøsevold ga oss en innføring i kirkas historie og bakgrunnen for at den i sin tid ble bygd i Bardal.

 

Gerd Lind

@