Tur til Inderdalen Gård

14. juni dro 34 medlemmer av LOP på tur til Inderdalen gård. Den ligger vakkert til helt innerst i Bryggfjelldal, Korgen. Vi tok buss til gården, en flott tur over Korgfjellet som var kledd i vakre høstfarger.

14. juni dro 34 medlemmer av LOP på tur til Inderdalen gård. Den ligger vakkert til helt innerst i Bryggfjelldal, Korgen. Vi tok buss til gården, en flott tur over Korgfjellet som var kledd i vakre høstfarger.

Inderdalen gård består av flere gamle hus, det eldste huset – hovedgården – er fra 1843. Husene har beholdt sitt opprinnelige utseende. De ligger samlet i et tun, med grønne nyklipte enger. I dag er det ingen som bor på gården, men opprinnelig var det husdyrhold og jordbruk som var livsgrunnlaget. I dag ligger det et fellesfjøs like ved gården.

alt

 

Etter at vi var kommet fram fikk vi en kort praktisk orientering av Ann Synnøve Albertsen før vi gikk inn i hovedhuset. Innvendig er husene nydelig vedlikeholdt, med sin opprinnelige inndeling og delvis samme møblementet, samt gamle gjenstander og bruksting.

For å få plass til alle var det dekket på til oss i fire rom, det er små rom i hus fra midten av attenhundretallet. Vi fikk servert en nydelig middag laget og servert av Bjørghild Reinåmo og Agdis Albertsen.

Etter middagen var det omvisning i huset. Ann Synnøve og Agdis Albertsen fortalte og svarte på spørsmål om hvordan livet kunne være for folket som har levd her. Det var interessante og dramatiske historier om et tøft liv for mange.

Blant annet kan det nevnes at John Ottesen, ordfører i Vefsn 1871 – 1876, kom fra Inderdalen gård. Astrid Langjord, kjent dikter, organisasjonskvinne og nordlandsbunadens mor, bodde en periode som ung på gården.

 

alt

Etter omvisning og innføring i gårdens historie, ble det servert kaffe og kaker, blant annet den tradisjonsrike kamkaken. Det gamle eldhuset er også godt bevart, der bakes det alt brødet som brukes og der kan folk få kjøpt, kaker, forskjellige husflidssaker og andre suvenirer.

Det er etterkommere av de opprinnelige eierne som i dag tar imot gjester for omvisning og bevertning, samt driver kafe om sommeren, (må sjekkes når det er åpent) og baker bl.a. kamkaker for salg, de har også tradisjon for å arrangere advendtsfeiring i desember.

En tur til Inderdalen Gård kan absolutt anbefales!

Gerd Lind      

@